Wat zijn drijfveren?

08/09/22

Wat zijn drijfveren?

Wat zijn drijfveren? Drijfveren zijn een belangrijke factor in het begrijpen van gedrag, zowel bij onszelf als bij mensen om ons heen. Waarom reageert iedereen anders op dezelfde situatie? Waarom is het met sommige mensen (heel) lastig samenwerken en loopt het met anderen juist op rolletjes? 

De antwoorden liggen vaak in een verschil in drijfveren. Hierdoor kan eenzelfde situatie op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Ook talenten verschillen van persoon tot persoon. Je moet ze alleen leren herkennen, gebruiken en kunnen inschatten in welke omgeving ze het beste tot hun recht komen. Het inzicht krijgen in drijfveren is een belangrijke voorwaarde om je eigen gedrag én dat van anderen te begrijpen en waar nodig bij te sturen.

Drijfveren betekenis

Wat betekent een drijfveer nou precies? Volgens de Dikke van Dale is een drijfveer hetgeen iemand tot een zekere daad brengt. Eigenlijk synoniem voor beweegreden. Belangrijk is, dat geen mens slechts één drijfveer heeft. We willen verschillende dingen tegelijk en dat maakt ons zulke complexe wezens.

Voorbeelden van drijfveren

We onderscheiden zeven drijfveren in de volgende kleuren: groen, geel, rood, oranje, turkooise, blauw en paars. Iedere kleur staat voor een andere drijfveer. Ieder mens bezit alle zeven kleuren in meer of mindere mate. Het is de bril waardoor je naar de wereld kijkt. Er is geen goede of minder goede combinatie en als omstandigheden veranderen, kunnen ook de combinaties van de drijfveren mee veranderen.

Welke kleur past bij jou?

Wat zijn mijn drijfveren?

My Motivation Insights heeft op basis van de drijfveren-theorie van Graves een instrument ontwikkeld die jouw persoonlijke motivatie laat zien. De uitkomst van de vragenlijst wordt omgezet in een kleurenprofiel. Deze laat de volgorde zien waarin je normaal gesproken geneigd bent de verschillende drijfveren in te zetten en in welke mate. Deze volgorde is een goede voorspeller voor gedrag in verschillende situaties en is in de regel erg herkenbaar. We noemen dit het Acceptatieprofiel (boven de zwarte lijn).
Je profiel laat ook zien welke drijfveren de grootste weerstand oproepen. Je hebt de neiging om van deze drijfveren ook sterk de negatieve aspecten te zien. Hoe langer de balk onder de streep is, hoe meer je brein ook de negatieve kanten van deze kleur filtert. Dat zijn de elementen die je irriteren. Je houdt er een negatief gevoel aan over als anderen zich zo gedragen. Als je zelf soms dit gedrag vertoont, vind je dat ook vervelend van jezelf. We noemen dit het Verwerpingprofiel (onder de zwarte lijn).
De hoeveelheid energie die er netto overblijft per drijfveer wordt duidelijk door de Energiebalans, die per kleur wordt aangegeven door de witte dwarslijnen: boven de zwarte lijn zijn ze een indicatie voor een positieve bijdrage aan de energie, onder de zwarte lijn voor een negatieve bijdrage.

Drijfveren thuis en op het werk

Omdat je drijfveren afhankelijk zijn van je omgeving en daardoor een combinatie zijn van hoe je zelf in elkaar zit en in welke omgeving je je bevindt, kun je een ander profiel hebben in je privé-omgeving dan in je werkomgeving. My Motivation Insights is in staat om per omgeving te laten zien wat jouw energiegevers zijn, privé en in de werkomgeving.

Drijfveren test gratis

Het My Motivation Insights Kleurenprofiel is een veelgebruikt en praktisch hulpmiddel om drijfveren zichtbaar te maken. Met deze inzichten leer je jezelf en anderen om je heen beter begrijpen. Bovendien krijg je concrete tips om je persoonlijke effectiviteit te verbeteren. Wil je een gratis test bekijken om een goed beeld te krijgen van ons instrument?
Bekijk het voorbeeld profiel
© 2024 My Motivation Insights
 - webdev by Kaige.nl
layers
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0